Bevilling fra AN-TV sikrer fremtidens herberg

Kirkens Korshær har modtaget et tilsagn fra AN-TV om et stort millionbeløb til at sikre realiseringen af det første Housing First-projekt i Danmark. Det nye herberg kommer til at gøre en særlig og synlig forskel.

Ombygning og transformation

Kirken Korshærs herberg i Aalborg er beliggende på Forchhammersvej og har siden 1978 tilbudt midlertidigt ophold til personer, der ikke har eller kan opholde sig i egen bolig og derfor har behov for botilbud og tilbud om aktiverende støtte, omsorg og eventuelt efterfølgende hjælp. For at kunne imødekomme kravene fra den nye Hjemløsereform, som trådte i kraft 1. oktober 2023, er behovet for en ombygning ganske tydelig. Rammerne i den nuværende bygning er indrettet efter tidligere krav til herbergsboliger, hvor der er relativt små værelser, fælles bad og toilet og ingen køkkenfaciliter. Desuden trænger hele bygningen til et indvendigt og udvendigt løft.

”Med vedtagelsen og ikrafttræden af den nye Hjemløsereform, er det derfor nødvendigt at indrette herberget efter designprincipper, der understøtter fremtidens Housing Firstbaserede indsats mod hjemløshed”, forklarer Bente Kaastrup Duusgaard, udviklingskonsulent i Kirkens Korshær. Housing First-tilgangen har det langsigtede mål, at den hjemløse borger ud fra egen bolig får mulighed for social inklusion, så de ikke falder tilbage i hjemløshed. Der skal derfor bygges små, selvstændige overgangsboliger, som kan bidrage til mere privatliv for den enkelte og hvor botræningen kan påbegyndes i trygge rammer. Udover de selvstændige overgangsboliger inkluderer ombygningen også etableringen af offentlige rum og overgangszoner.

Meget mere end bare mursten

Bevillingen fra AN-TV er ikke blot med til at realisere en ombygning, understreger Bente Kaastrup Duus. ”Det er rigtig vigtigt at pointere, at det ikke blot handler om at stable mursten til en bygning. Det handler om fremtidens herberg. Vi bygger om med en mening”. Ombygningen og transformationen af herberget vil også blive et model- og vidensprojekt, som et af de første herberger i Danmark, der er målrettet en Housing First-baseret hjemløseindsats. Desuden skabes der en tydelig merværdi for de hjemløse borgere, der har massivt brug for støtte for at komme ud af hjemløshed og til en gradvis lindring af deres øvrige udfordringer. ”De får således en kærlig hånd i ryggen og hjælp til at skabe deres eget hjem. Vi er der før, under og efter hjemløshed”, fortæller Bente Kaastrup Duusgaard.

”Vi er meget taknemmelige for AN-TV´s støtte til vores projekt”, siger Bente Kaastrup Duusgaard og fortsætter: ”AN-TV’s bevilling fik finansieringen til at falde på plads, og vi er glade for at have en lokal forening med, som støtter projektet. Det styrker en fælles identitet, hvilket betyder meget”. Der har desuden været stor tilfredshed med ansøgningsprocessen hos AN-TV, der beskrives som ligetil og gennemskuelig. Den løbende dialog med AN-TV gennem hele forløbet har også været god og imødekommende.

En innovativ løsning

Bestyrelsen for AN-TV udtaler i forbindelse med støtten til Kirkens Korshær:

“AN-TV støtter projekter, der skaber en reel forskel i vores lokalsamfund. Med vores støtte til Kirkens Korshærs banebrydende Housing First-projekt er vi med til at skabe varige løsninger for Aalborgs mest sårbare borgere. Dette projekt er ikke blot innovativt i sin tilgang til hjemløshed, men også en vigtig social indsats, der forbedrer livskvaliteten for mange. Vi er stolte af at være en del af denne transformation og ser frem til at følge projektets udvikling og succes.”

Yderligere information
Jakob K. Svendsen, formand for AN-TV
Mobil 28106718, e-mail: jks01@me.com